Így győzd le a nyaralás utáni munkahelyi depressziót - Manna FM
MOST ADÁSBAN

Title

Artist

JELENLEGI MŰSOR

VALÓDI NŐK

07:00 10:00

JELENLEGI MŰSOR

VALÓDI NŐK

07:00 10:00


Így győzd le a nyaralás utáni munkahelyi depressziót

Written by on 2021.08.18.

Elkerülhetetlenül közeleg a nyár vége, a vakáció és az önfeledt szórakozás ideje lassan leáldozik. Egyre többen térnek vissza a dolgos hétköznapokba, vagyis a munkahelyükre, ami nyomot hagy a lelki állapotukon, hangulatukon is. Néhány jótanács és saját munkahelyi személyiségünk megismerése azonban könnyebbé teheti a visszarázódást, a bennünk rejlő motiváció újra felfedezését – dolgozzunk bárhol is, irodában, gyárban vagy éppen egy üzletben. Egy új személyiségteszt most ebben is segítséget nyújt. 

Üveges szemmel eltöltött munkaidő, a fontos döntések elhalasztása, egyik feladatról a másikra ugrálás, unalom és nyugtalanság váltakozása, notórius rosszkedv – milliók élik át a nyári vakáció után visszatérve a munkahelyükre. A nyaralás utáni depresszió egy, a pszichológia által valóban ismert állapot. Angolul post-vacation blues-nak, vagyis a vakációt követő levert hangulatnak nevezik.  

A szabadság, a tenger- és tópart, a jókedvű kirándulások és a nagy vacsorák utáni levertség tünetei között szerepel az alvászavar, koncentrációs problémák, feledékenység, ami általában rövidebb idő alatt rendeződik. A másik oldalon ugyanakkor az év közben legalább három hetet szabadságon töltők várható élettartama a statisztikák szerint emelkedik. Tehát a visszatérés negatív érzései ellenére érdemes a pihenésre is koncentrálni. 

És hogy mit tehetünk ellene? Érdemes (újra) megtalálni, hogy mi motivál minket a munkában, illetve, hogy mi fontos számunkra, milyenek is vagyunk valójában.  

A kialakuló és legyőzendő stressz ugyanis csak részben állhat összefüggésben a hormonokkal, saját gondolkodásunk is befolyásolhatja az érzéseinket. Ilyenkor jellemzően a vakáció napjaihoz, eseményeihez, élményeihez hasonlítjuk a szürke hétköznapokat, ami egy komoly kontraszthatást idéz elő. A „nyaralós énünk” által megélt pillanatokat ezért még a reálisnál is sokkal érdekesebbnek tartjuk. A munkába visszatérve pedig már meg is mutatkoznak rajtunk a vakáció utáni levertség tünetei: a szomorúság, a fáradság, a szorongás, de akár a motiválatlanság is.  

Egy új, szakértők által összeállított személyiségteszt kitöltésével hamar megismerkedhetünk munkahelyi énünkkel, ami abban is segítséget nyújt, hogy megtudjuk, újabb kihívások, elismerések vagy éppen a szeretetteljes légkör szükséges-e ahhoz, hogy a hétköznapokban megtaláljuk a munka örömét, vagyis újra a helyünket a nyár utáni időszakban. 

A teszt itt érhető el. Töltsd ki most, és vészeld át a posztvakációs időszakot könnyebben! 


Reader's opinions

Leave a Reply