Világító neonkereszt vonult végig a városon a húsvétvasárnap bemutatott „A Passió” produkcióban - Manna FM
MOST ADÁSBAN

Title

Artist

JELENLEGI MŰSOR

MANNA HITS

18:00 22:00

JELENLEGI MŰSOR

MANNA HITS

18:00 22:00


Világító neonkereszt vonult végig a városon a húsvétvasárnap bemutatott „A Passió” produkcióban

Written by on 2021.04.06.

Hogyan nézne ki a húsvéti történet, ha ma játszódna? Ezt jelenítette meg Herendi Gábor rendezésében, a Manna FM megbízásából készült formabontó produkció, melyet húsvétvasárnap este mutattak be a Tv2-n. Jézus vonattal érkezett meg a városba, Rudolf Péter pékségében vette meg a kenyeret az utolsó vacsorához, és rabomobillal vitték Pilátus elé. 

A járványügyi szabályozások miatt helyszíni nézőközönség nélkül mutatták be az eredetileg holland ötlet alapján készülő előadást, melynek különlegessége, hogy mindig az adott ország ismert dalait építik be az előadásba, hogy az új környezetbe került dalok más értelmet kapva, segítsék a húsvéti események megértését, a ma emberéhez közelebb hozzák a régi történetet. Így hangozhatott el például az utolsó vacsora alatt a Neoton: Holnap hajnalig c. slágere vagy a közönség nagy kedvence az Édes kisfiam, Cserháti Zsuzsa szívbemarkoló dala, melyet Sena Dagadu adott elő Mária szerepében. „Meglepő, hogy mennyire stimmelnek a szövegek, amelyek nincsenek átírva, de abba a szituációba helyezve teljesen másról szólnak” – mondta az előadás kapcsán Stohl András, aki A Passió műsorvezetője volt. A produkcióban olyan ismert hazai előadók jelentek meg, mint Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Kubik Anna, Szolnoki Péter, Bányai Kelemen Barna, Telekes Péter és Brasch Bence.

„Korábban nem foglalkoztam hasonló klerikális dolgokkal, de a formátumot megnézve rájöttem, hogy ez egy borzasztó érdekes kísérlet. Nagyon tetszett, ahogy a koncepció a valláshoz és a jézusi történethez viszonyul, hiszen így a pátosztól megfosztva lehet foglalkozni magával a történettel, annak sokrétűségével, így ez edukáció is és ettől a rendezői feladat nagyon izgalmassá vált számomra” – jegyezte meg A Passió kapcsán Herendi Gábor, az előadás rendezője.

A holland ötlet alapján készülő előadás 2006-os manchesteri bemutatóját a BBC is sugározta, több tízezer fős élő közönség előtt és több milliós televíziós nézettséggel. 2011 óta Hollandiában minden évben más városban rendezik meg, többek között Amszterdamban, Rotterdamban és Hágában is bemutatták. A Passió 2016-ban meghódította az Amerikai Egyesült Államokat is, ahol New Orleans belvárosában játszották el a húsvéti történetet, melyet élőben közvetített az országos FOX televízió. A www.thepassion.hu oldalon megtalálhatóak az előadás fényképei mellett a produkcióban felcsendült dalok, valamint werk videók is.


Reader's opinions

Leave a Reply