Mit tehetek, ha idegesít a szomszéd? - Manna FM
MOST ADÁSBAN

Title

Artist

JELENLEGI MŰSOR

HITEM SZERINT

21:00 22:00

JELENLEGI MŰSOR

HITEM SZERINT

21:00 22:00


Mit tehetek, ha idegesít a szomszéd?

Written by on 2020.05.19.

Szomszédjog


Petra és Dóri a Reggeli Mannában összeszedte nekünk, mit tehetünk és mit nem tehetünk meg a mellettünk lakókkal, hogy a jó szomszédi viszony ne változzon jó szomszédi iszonnyá!

– Mit tehetünk a felettünk/alattunk cigiző szomszéddal?
Birtokháborításnak minősül. Pert, vagy jegyzői eljárást tudunk kezdeményezni. A jegyzői birtokvédelmi eljárás könnyebb és gyorsabb (15 napon belül lefolytatják). A bizonyítás kérdése a fő pont, hívhatunk tanút, készíthetünk felvételt is (nem jogellenes). A magyar jogban szabad bizonyítás van, azaz készíthetünk kép- és hangfelvételt is. Ha valakiről a tudta nélkül készítünk kép/hangfelvételt, az bűncselekmény, de ha a saját állításokhoz kell, akkor igénybe vehetünk.– Lemetszhetjük a szomszéd fájának átlógó ágait?
Az ingatlantulajdonos leszedheti a lehullott termést, ha a fa átlóg a telekre, és a fatulaj nem szedi le a termést. Ha telekhatáron van, akkor egyenlő arányban kell osztozni rajta.

– Mit tehetünk, ha a szomszéd öreg fája a házunk épségét fenyegeti?
Fel kell szólítani a szomszédot, hogy távolítsa el. Ha ennek ellenére sem teszi meg, akkor levághatjuk.

– Ki újítsa fel a kerítést?
A házunkhoz a jobb oldali kerítés tartozik, ennek állapotáért mi vagyunk felelősek. A hátsó telekhatár – jobb oldaltól számított – felére is nekünk kell ügyelnünk.


A többi tanácsért hallgasd meg a teljes beszélgetést!


Reader's opinions

Leave a Reply