Mit kell tenned, hogy ne vegyék el a munkádat a robotok? - Manna FM
MOST ADÁSBAN

Title

Artist

JELENLEGI MŰSOR

MANNA WORLD

00:00 06:00

JELENLEGI MŰSOR

MANNA WORLD

00:00 06:00


Mit kell tenned, hogy ne vegyék el a munkádat a robotok?

Written by on 2021.09.10.

Elsősorban nem a végzettségtől vagy a foglalkozástól, sokkal inkább a személyiségtípustól függ, hogy kit mennyire fenyeget a robotizáció. Egy új személyiségtípus-teszt alapján mindenki könnyen kiderítheti, hogy a következő évtizedben új állás után kell-e néznie.

Sokszor beharangozták, újabban pedig már az évtized végére teszik annak időpontját, amikorra több foglalkozásban is robotok válthatják ki az emberi munkaerőt. Ebből a szempontból hallani a könnyen automatizálható munkakörök veszélyeztetettségéről: sofőrökről, egészségügyi pozíciókról, vagy éppen az adminisztratív feladatokat végzőkről is.

Valójában azonban nem a foglalkozás szabja majd meg, hogy ki kerül utcára, illetve ki találja meg a számítását a robotok terjedésével 2031-ben is. Még ha nem is feltétlenül ugyanabban a munkakörben, amelyben ma tevékenykedik. A következő évtized kezdetére ugyanis számtalan olyan új állás jön létre, amiről ma még elképzelésünk sincs. Az évezredfordulón sem gondoltuk volna, hogy okostelefonokra gyártott fröccsöntött tokokból is látványos jövedelemre lehet szert tenni.

Egy új, szakértők által készített teszt megmutatja, hogy milyen a munkahelyi személyiséged. Ez pedig az önismereten túl abban is segíthet, hogy felmérd, a következő tíz évben mekkora veszélyt jelent munkádra a robotizáció terjedése.

A legkönnyebben az új felosztás szerint az újító és a felfedező személyiségtípusba tartozók vészelhetik át a robotmunka terjedését. Ők folyamatosan járatlan utakat és megoldásokat keresnek, sőt, remekül alkalmazkodnak a változásokhoz is. Az átlagnál kevésbé kell aggódnia a megérzéseire hallgató különcöknek is, akik a legharcosabb személyiségtípust képviselik. A rendszerező és a logikus csoportba sorolhatók – más okokból, de – szintén megtalálhatják a számításukat az új világban. Ők lesznek elsősorban azok, akik a gépek tevékenységét irányítják és tervezik a jövőben. Hasonlóképp felelősségteljes állásra számíthat, az, akire leginkább a megbízhatóság jellemző, a konzekvens és kiszámítható munkaerőnek ugyanis bármilyen körülmények között hasznát veszik majd a munkáltatók, és persze a robotok is. No, és aki csapatjátékos, vagy igazi csupaszív ember? A jóslatok szerint a robotizáció erősödésével párhuzamosan felértékelődik majd az emberi tulajdonságok szerepe, a korábbinál fontosabbá válnak a valódi kapcsolatok, a közösség.

Valójában tehát mindenki megtalálhatja a számítását, ha képes az új feladatokhoz alkalmazkodni. Csak kinek könnyebben, kinek nehezebben megy majd. A felkészülésben pedig saját magunk megismerése lehet az egyik leghatékonyabb eszköz. Te melyik csoportba tartozol? Töltsd ki a személyiségtesztet, és tudd meg most!


Reader's opinions

Leave a Reply