Elkerülhetetlen, hogy Magyarországon is megjelenjen a koronavírus - Manna FM
MOST ADÁSBAN

Title

Artist

JELENLEGI MŰSOR

MANNA WORLD

21:00 22:00

JELENLEGI MŰSOR

MANNA WORLD

21:00 22:00


Elkerülhetetlen, hogy Magyarországon is megjelenjen a koronavírus

Written by on 2020.02.25.

Kínában a WHO adatai szerint sikerült megfékezni a járvány terjedését, miközben Olaszországban karantén van, a legújabb információk szerint pedig már Horvátországban is megvan az első regisztrált fertőzött, így a koronavírus hazánkhoz is vészesen közeledik.A Reggeli Mannában Prof. Dr. Jakab Ferenc virológust kérdezték a vírus terjedéséről, aki szerint nem lehet elkerülni, hogy előbb-utóbb Magyarországon is megjelenjen a betegség.


A szakember elmondta, hazánkban jelenleg nincs regisztrált fertőzött, nincs ok az aggodalomra, viszont a hétvégi események sorsfordítóak voltak az járvány történetében.

Épp ezért nagyon fontos, hogy a kommunikációs stratégiát arra irányítsuk, hogy mit lehet tenni, ha járványügyi helyzet alakul ki hazánkban is. Jakab Ferenc mindenki figyelmét felhívta rá, hogy a jeleket együtt kell értelmezni. Ha betegnek érezzük magunkat, vagy olyan emberrel találkozunk, aki beteg, az is csak akkor lehet gyanús, ha volt olyan helyen, ahol már megjelent a vírus. A betegség első sorban az időseket és a krónikus betegeket érinti, a fertőzötteknek mindössze 15-17%-a súlyos, 4%-a kritikus.
Fontos, hogy hiteles forrásból tájékozódjunk a helyzet alakulásáról. Ilyen például a Népegészségügyi Központ oldala, a nnk.gov.hu, vagy a Virológia Pécs Facebook oldala.
Illetve fordítsunk kiemelt figyelmet az alapvető higiéniai előírások betartására: ne tüsszentsünk a tenyerünkbe, inkább zsebkendőbe, vagy ha az nem elérhető, a könyökhajlatunkba, kerüljük a tömeget, mossunk kezet naponta többször, használjunk kézfertőtlenítő szert, és azt is elmondta, ilyen időszakban nyugodtan el lehet kerülni, hogy direkt kontaktussal üdvözöljük egymást, mint a kézfogás vagy a puszi.
Dórinak arra a kérdésére, hogy az általános szájmaszkok számítanak-e a védekezéskor, határozottan azt a választ adta, hogy nem, sőt, megkért mindenkit, hogy ne használja ezeket, mert egyrészt pánikot keltenek, másrészt ha a lakosság elkezdi nagy mennyiségben felvásárolni a sebészeti maszkokat, akkor előfordulhat, hogy olyan területekre nem jut, ahol valóban szükség van rá.
Elmondta, ha járvány alakul ki, egyetlen dolgot tehetünk majd, amit a hatóságok, az operatív törzs meghatároz majd, és ebben az esetben ő is így fog cselekedni.

Hallgasd vissza a teljes beszélgetést!


Reader's opinions

Leave a Reply