Sok a dohányos kamasz, de még többen isznak töményet - Manna FM
MOST ADÁSBAN

Title

Artist

JELENLEGI MŰSOR

MANNA WORLD

21:00 22:00

JELENLEGI MŰSOR

MANNA WORLD

21:00 22:00


Sok a dohányos kamasz, de még többen isznak töményet

Written by on 2020.11.27.

Elég rosszul állnak a kamaszaink drogfronton – derül ki egy kutatásból. A magyar  16-18 évesek szinte mindannyian fogyasztanak alkoholt, ráadásul inkább töményet, negyedrészük rendszeresen dohányzik, és még ennél is többen próbáltak már ki valamilyen pszichoaktív szert. Európai összehasonlításban a bolgár, a horvát, a román, a szlovák, és az olasz tinik cigiznek csak nagyobb arányban, mint a magyarok. 

Az index közlése szerint a tiltott szerek használatában ugyan a hazai diákok alatta maradnak az európai átlagnak, viszont a legveszélyesebbnek tartott dizájnerdrogok fogyasztásában éllovasok. Ami még nagyon megy a fiataloknál, az a nyugtatóra vagy altatóra ivás: ezt majdnem minden tizedik magyar tinédzser művelte már, amivel a hetedik helyre tornászták fel magukat Európában. Ezeknek az összetételéről sem a fogyasztónak, de gyakran a terjesztőnek sincs fogalma, vagyis a hagyományos, eddig ismert drogokkal szemben azt sem tudni, hogy milyen hatást fejtenek ki.

A tanulmány a fiatalok 5 százalékát sorolta a problémás fogyasztók közé, akik drogoznak, isznak és cigiznek is. Ők jellemzően fiúk, szakközépiskolások, és községben élnek.


Reader's opinions

Leave a Reply