Megvan a megállapodás az uniós költségvetésről - Manna FM
MOST ADÁSBAN

Title

Artist

JELENLEGI MŰSOR

MANNA WORLD

00:00 06:00

JELENLEGI MŰSOR

MANNA WORLD

00:00 06:00


Megvan a megállapodás az uniós költségvetésről

Written by on 2020.07.22.

Öt napig tartott, de kedd reggelre sikerült megállapodni az uniós gazdasági mentőcsomagról és a következő hétéves ciklus költségvetéséről. Az összegek nem változtak, de a felhasználásuk módja igen. A kompromisszumos javaslat szerint a gazdasági mentőcsomagban nagyobb arányú lesz az a hitel, amit az egyes országok vehetnek fel és fizetnek vissza, mint az a pénz, amit az egész közösség törleszt majd a hitelből. 

A magyar miniszterelnök hatalmas győzelemnek nevezte a megállapodást és azt mondta  nemcsak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, hanem megvédte nemzeti büszkeségét az európai uniós csúcson. A magyar álláspontok legtöbbjében egyébként szintén kompromisszumos megoldás született, a szövegben például a Magyarországgal szemben gyakran hangoztatott jogállamiság kérdése a szövegben megmaradt, de arra hivatkozni rendkívül bonyolult lett. 

Az Európai Bizottság elnöke a megállapodásból azt hangsúlyozta, hogy az európai újjáépítésben fontos szerep jut a zöld célkitűzéseknek és a digitalizációnak. 


Reader's opinions

Leave a Reply