Járvány: újra nőni kezdtek a számok - Manna FM
MOST ADÁSBAN

Title

Artist

JELENLEGI MŰSOR

MANNA WORLD

21:00 22:00

JELENLEGI MŰSOR

MANNA WORLD

21:00 22:00


Járvány: újra nőni kezdtek a számok

Written by on 2022.01.04.

Csaknem két és félezer koronavírusost szűrtek ki egy nap alatt, 83 áldozata is volt a járványnak – közölte a koronavirus.gov.hu. Ez a múlt hétfői adat majdnem kétszerese, növekedés látszik a trendekben. Kicsivel többen vannak kórházban, mint egy napja, a vizsgált minták több mint tíz százalékát az új variáns, az omikron okozza. Kétezer új oltottról számolt be a kormányzati tájékoztató. 

A hazai adatok szerint a negyedik hullám csúcsán túl vagyunk, de az omikron elindíthatja az ötödiket. Európai és amerikai példák alapján gyors és tömeges fertőzés várható, ennek ellenére több országban csökkentették a karanténidőszakot a 10 helyett öt vagy hét napra, hogy ne álljon le a gazdaság a tömeges hiányzás miatt. 

Teszt nélkül is be lehet oltani azokat, akik átestek a fertőzésen – tette közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ az új ajánlásában. A központ szerint az , hogy valaki koronavírusos volt vagy vakcinával immunizált, nem ugyanaz, úgyhogy egy egykori betegnek is a teljes oltási sort be kell adni a javaslat alapján. A negyedik oltást egyelőre nem látják indokoltnak. 

Romániában az omikron hullám jelei még nem láthatók a kórházakban, de az új fertőzöttek száma minden eddiginél nagyobb mértékben növekszik. A hazánkkal szomszédos országban még mindig a lakosság kevesebb mint fele kérte az oltást.

Karácsony óta folyamatosan nő a napi fertőzöttek száma Szerbiában. Szakemberek attól tartanak, hogy a szilveszteri tömegrendezvények hatására gyorsan emelkedik majd a napi esetszám. Akár már a héten megdőlhet a szeptemberi, 8 és fél ezres napi fertőzöttségi rekord.

(Lakatos Péter, MannaFM)


Reader's opinions

Leave a Reply