Hamarosan oltani kezdik az időseket, de ez az év is elmehet a járvány árnyékában - Manna FM
MOST ADÁSBAN

Title

Artist

JELENLEGI MŰSOR

MANNA SELECTION

18:00 21:00

JELENLEGI MŰSOR

MANNA SELECTION

18:00 21:00


Hamarosan oltani kezdik az időseket, de ez az év is elmehet a járvány árnyékában

Written by on 2021.01.25.

Az oltásra jelentkező egészségügyi dolgozók 80 százalékát már beoltották, közülük nyolcezren már a második dózist is megkapták – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília azt is hozzátette, hogy az oltások előrehaladásának kizárólag azok mennyisége szab határt. Mint mondta, az új vakcinabeszerzésekkel már a 60 év felettiek, illetve a 89 évnél idősebb állampolgárok oltása kezdődhet meg; őket elsősorban otthonaikban a háziorvos vagy egy oltócsoport fogja felkeresni. A szakember arra kérte az idősebb korosztályhoz tartozókat, hogy jelezzék oltási igényüket, és arra kérte a családtagokat, segítsék őket a regisztrációban, a postai levél visszaküldésében.

Arról is beszélt, hogy jelenleg a népegészségügyi központ vizsgálja az orosz vakcinát. Az orosz vakcinafejlesztők Müller cecília szerint túljutott az oltóanyag harmadik klinikai fázisán, erről megjelent egy úgynevezett köztes publikáció is, és megfelelő dokumentáció áll erről rendelkezésre. Ez alapján adta ki a magyar gyógyszerhatóság az előzetes vészhelyzeti engedélyt, amely hat hónapra szól.

Ez az év is rámehet a járványra, minden az oltáson múlik – ezt mondta Jakab Ferenc virológus az ATV Heti Naplójában. Az oltásokról általánosságban elmondta, hogy ha egy vakcina hatásosságát alátámasztja a tudomány és az arról szóló publikációk, akkor szerinte nincs olyan vakcina, amivel nem oltathatnánk be magunkat. Hangsúlyozta, hogy ugyan van némi eltérés hatékonyságban az új típusú vagy a régi módszerrel előállított oltóanyagok között, de a legnagyobb baj, ha elkapjuk a vírust, és az súlyos betegséget okoz.


Reader's opinions

Leave a Reply