Világsztárok és egy megrázó történet - jön az újabb magyar Oscar-díj? - Manna FM
MOST ADÁSBAN

Title

Artist

JELENLEGI MŰSOR

BUDAPEST UPDATE

22:00 23:00

JELENLEGI MŰSOR

BUDAPEST UPDATE

22:00 23:00


Világsztárok és egy megrázó történet – jön az újabb magyar Oscar-díj?

Written by on 2021.01.27.

Január 7-e óta elérhető a Netflixen Mundruczó Kornél legújabb filmje, a Pieces of a Woman, melyet felesége, Wéber Kata írt. A forgatókönyv az alkotók igaz történetén alapszik, amely gyermekük elvesztésével kezdődik. Prekopa Donát vendége volt a film rendezője kedd este a Manna FM-en az XYZ-ben.

Mundruczó Kornél új filmje, a Pieces of a Woman egy fiatal nő saját gyermekének elgyászolását mutatja be. Az otthonszülés során a bába mulasztása miatt valami rosszul alakul, és pár perccel a születés után Márta kislánya meghal. A tragédia feldolgozásáról, családi traumákról, függőségekről és megbocsátásról is beszél a film.

Nagyon sokan úgy gondolják, hogy a film Oscar-esélyes, a rendező pedig természetesen nagyon örül ezeknek a feltételezéseknek, ő elsősorban a színészi kategóriákban tartja reálisnak a szobor elnyerését.

“Az embernek nagyon jól esik, hogy különböző bloggerek, különböző filmes szaklapokban kifejezik a rajongásukat a film iránt, aztán vannak a szavazók, akik szavaznak. Hogy a Jancsó Miklósi fordulatot használjam: “Díjat az kap, akinek adnak” – ez szerintem egy nagyon bölcs mondás. Azt hiszem, hogy főleg a színész kategóriákban nagyon jó esélye van a filmnek. Végtelenül boldog lennék, mert ez azt jelentené, hogy még többen megnézik.”

Fontos megemlíteni, hogy ez lenne az első magyar kötődésű alkotás, amely a mainstream kategóriákban tudna indulni, hiszen a Pieces of a Woman egy amerikai produkció, így nem a Legjobb külföldi filmek között versenyezne, hanem a legnagyobb amerikai filmekkel mérettetné meg magát. A film főszereplői a The Crown sorozatból is ismert Vanessa Kirby, illetve Shia LaBeouf és Ellen Burstyn. Csodaszámba megy, hogy erre a gárdára elég volt a film költségvetése, azaz ötmillió dollár – összehasonlításképpen Mundruczó két korábbi alkotása, a Fehér Isten és a Jupiter Holdja is körülbelül ennyi pénzből készült.

Vanessa Kirby kiválasztása nagyon érdekes volt, ugyanis a színésznő ahogy elolvasta a forgatókönyvet, egyből Budapestre repült, hogy meggyőzze a rendezőt alkalmasságáról.

Ő győzte meg a producereket, hogy adják oda neki a könyvet. Miután elolvasta, másnap elrepült Budapestre. Aztán néztem, hogy ki ez a nő, aki másnap elrepül Budapestre, hogy találkozzon velem? Úgy beszélt erről az anyagról, hogy azt érezted, nem adhatod másnak: egyfelől tényleg való neki, másfelől ha valaki ennyire akar valamit, annak van ereje.”

– mesélte a rendező.

Szerencsére azóta már be is bizonyosodott, hogy remek választás volt a színésznő a főszerepre: azóta már több jelölést is kapott érte, sőt, a legjobb női alakításért Arany Oroszlánt nyert a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.

A beszélgetésben rengeteg kulisszatitkot elárul még a rendező a forgatásról, de arról is beszél, hogy hogyan élte meg Shia LeBeouf decemberi botrányát, és mesél arról is, milyen volt egy olyan legendával együtt dolgozni, mint Martin Scorsese, aki a film egyik executive producere.

A teljes beszélgetést itt tudjátok meghallgatni:


Reader's opinions

Leave a Reply