Hogyan legyünk naprakészek, milyen a jó önéletrajz? - Manna FM
MOST ADÁSBAN

Title

Artist

JELENLEGI MŰSOR

BUDAPEST UPDATE

06:00 07:00

JELENLEGI MŰSOR

BUDAPEST UPDATE

06:00 07:00


Hogyan legyünk naprakészek, milyen a jó önéletrajz?

Written by on 2020.05.03.

Hogyan legyünk naprakészek, milyen a jó önéletrajz?


Munkaerő-piaci percek az iqom hr-rel! Rengeteg kérdést vet fel a jelenlegi, szokatlan helyzet. Ferencz Gabi kérdéseire B. Tóth Ferenc válaszol.


Hogyan hat a járványhelyzet a munkaerőpiacra?
A távolság miatt sok folyamat lassul, nehezebb a kommunikáció a munkaadók és dolgozóik között és a felvételben is vannak elakadások.  Sokan a személyes interjúztatáshoz szoktak és arra várnak, mikor ülhetnek vissza az irodába, hogy ismét találkozhassanak majd a jelöltekkel. Ebből az is következik, hogy a járványhelyzet végével rengeteg nyitott pozíció kerül majd a piacra.

Lesz-e pozitív hozadéka a járványhelyzetnek?
Az elmúlt időben munkaerőhiány volt, így a szakértő arra számít, a jelenlegi helyzet sok mindenben ösztönzőleg fog hatni. A dolgozókra úgy, hogy lelkiismeretesebben végezzék a munkájukat, a munkáltatókra pedig abból a szempontból, hogy a jó munkaerőt megbecsüljék és több visszajelzést adjanak kollégáiknak. „A jelenlegi helyzet azt fogja elősegíteni, hogy komolyabban vegyük egymást” – mondta B. Tóth Ferenc.

Melyek azok a területek, amik talpon maradtak, ahol most is várják a jelentkezőket?Klasszikusan ilyen terület a pénzügy, hiszen a könyvelést, bérszámfejtést ilyenkor is el kell végezni. De ilyen az IT terület is, a karbantartásokat szintén nem lehet későbbre halasztani.
Az élelmiszerláncok ugyan azt kommunikálták, hogy most visszaesés van, ezzel együtt ez a terület is működik, mindig van olyan, aki éppen szabadságra vagy nyugdíjba megy, így itt is folyamatosan keresnek munkaerőt, még ha most kevesebbet is.

Hogyan fogjunk neki az önéletrajznak?
A szakértők szerint a sablon önéletrajzok és az állásportálok ideje lejár, mert nincs hozzáadott értékük. Különböző állásoknál különböző készségeket érdemes kiemelni vagy más mértékben hangsúlyozni a tapasztalatokat. Az iqom munkatársai nagy figyelmet fektetnek arra, hogy egy jelöltjüknek mik az erősségei és ezek alapján térképezik fel, milyen állások jöhetnek szóba nála.
A szakértő tippje: Ne sablon önéletrajzot küldjünk. Gondoljuk át, hogy az adott pozícióhoz mely kompetenciáink passzolhatnak és ezeket próbáljuk kiemelni az önéletrajzban.

Manapság milyen a jó önéletrajz? Mi a hr-esek által kedvelt forma? Esszé? Sablon?
Informatív, rövid, nem szabványos, amelyből kitűnnek a pozíciónak megfelelő képzések és képességek. Az infografikák például sokat segítenek, jól bemutatják mondjuk a nyelvtudás mértékét és fel is dobják az önéletrajzot.

A szekértő tippje: Nem kell tökéletesnek feltüntetnünk magunkat. Nyugodtan bele lehet írni fejlesztésre szoruló területek. Például tervben van a nyelvvizsga megszerzése vagy nyelvismeret mélyítése, vagy, hogy a közeljövőben tervezzük letenni a jogosítványt. Persze ne erre fektessük a hangsúlyt, de az önismeret mindig jó pont.


Aranytanács az iqom HR szakértőjétől:  Legyünk mindig tudatosak, ne csak akkor, amikor olyan helyzetbe kerülünk, hogy kénytelenek vagyunk új munkahely után nézni!

Ha fejlesztjük magunkat, azt a munkáltatók nagyon értékelik. Ha ott nem is, ahol éppen dolgozunk, de az esetleges következő munkahelyünkön biztosan.
Gyorsan változik a világ, aki tudatosan építi a karrierjét és vannak céljai azoknak érdemes figyelni a trendeket vagy segítséget kérni, hogy milyen képzésre jelentkezzenek, miben fejlesszék magukat – például az iqom szakembereitől.

A szakértő tippje nem csak munkakeresőknek: Érdemes tisztában lennünk a területünkhöz, munkakörünkhöz tartozó piaci környezettel, fontos, hogy mindig képezzük magunkat, hiszen újabb képességek, újabb készségek elsajátítására folyamatosan szükség van.


Reader's opinions

Leave a Reply