Nem is az a terrorizmus, aminek látszik? - Manna FM
MOST ADÁSBAN

Title

Artist

JELENLEGI MŰSOR

MANNA WORLD

00:00 06:00

JELENLEGI MŰSOR

MANNA WORLD

00:00 06:00


Nem is az a terrorizmus, aminek látszik?

Written by on 2020.11.18.

A Manna FM Véleményvezérek műsorában mindig megosztó témával foglalkozik Kembe-Sorel Arthur és Galler András “Indián”: ezúttal egy különösen nehéz kérdéskörről, a terrorizmusról volt szó. Mi is pontosan a terrorizmus? Mik az eszközei, a célja, a lélektana? A két műsorvezető beszélgetőpartnerei Dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő és közgazdász, Mihálffy Balázs iszlám hittudós, illetve Horváth Kávai Árpád lelkész, főiskolai tanársegéd voltak.

“Amióta emberi történelem van, azóta terrorizmus is van.” – tisztázta a beszélgetés kezdetén Dr. Nógrádi György, aki azt is elmondta, hogy a fogalomnak legalább 100 kategóriája van, és mindenki mást ért alatta. “Ha megnézi azt, hogy biztonság, ezt a rendkívül egyszerű szót: oroszul azt mondjuk, hogy безопасность (bezopasnost), a veszély hiánya, németül azt mondjuk, hogy Sicherheit, azaz biztonság – tehát a legalapvetőbb fogalmakban sincs egységes nézetünk. A terrorizmusról mindenki el tudja mondani a saját fogalmi rendszerét, de nincs közös fogalmi rendszer.” – folytatta a szakértő, aki aztán kitért az európai támadásokra is. Mint elmondta, a terrorcselekmények több mint 90%-a a harmadik világban történik, kontinensünktől távol, ezek pedig ritkán jutnak szalagcímhez a híradásokban. Ehhez hozzátartozik az is, hogy Európa sokkal jobban védekezik, de nehezebben is dolgozza fel ezeket az eseményeket.

A beszélgetés egyik legfontosabb gondolata azonban arra a kérdésre érkezett, hogy a terrorizmus összeköthető-e egy bizonyos vallással? A válasz a legnagyobb egyetértésben “nem” volt. “Tegyünk különbséget iszlám és muszlim között. Iszlám terrorizmus nincs, muszlimok által elkövetett terrorizmus van. Az egyik a hit, ami egy tanítás, a Korán maga, ami nem tud elkövetni semmit, a muszlim pedig az ember, aki vagy érti mit ír a Korán, vagy nem.”magyarázta Mihállfy Balázs – “Mint ahogy a kereszténységben is van egy hit, egy tanítás, és nem hiszem, hogy Jézus szellemével összehozható az inkvizíció, a Ku Klux Klán, vagy pedig éppenséggel egy Új-Zélandon elkövetett terrorcselekmény. Eszünk ágában sincs ezek miatt a kereszténységet felelősségre vonni, viszont azt tudjuk, hogy ezek a tettek keresztények által elkövetett bűn volt.”

A beszélgetés utolsó etapjában a stúdió vendégei igyekeztek megoldást találni a jelenlegi helyzetre, hogy lehet megelőzni ezeket a radikális cselekedeteket. Mihállfy Balázs szerint jogharmonizációt kellene meglépni, sőt, kellett volna már nagyon régen: “Jogharmonizáció nélkül az egyik fél szerint az elkövető terroristának, a másik szerint hősnek minősül. (…) Ha ez nincs összehozva, akkor nincs az a közösség, aki el tudja ítélni”.
Minden ország és minden nemzet fenntartja magának azt a jogot, hogy ő definiálja, hogy mi a terrorizmus.
Ami az én érdekeimnek megfelel, az számomra nem terrorizmus, egy másik ország számára pedig az. Így nagyon nehéz kiszűrni azt, hogy a gondolatrendőrség mi alapján tevékenykedjen” tette hozzá Horváth Kávai Árpád lelkész.

A beszélgetés ajánlóját ITT tudják megtekinteni, a teljes műsort pedig a Manna FM YouTube csatornáján nézhetik meg.


Reader's opinions

Leave a Reply