A Liget-projekt menti meg Budapestet? - Manna FM
MOST ADÁSBAN

Title

Artist

JELENLEGI MŰSOR

MANNA WORLD

00:00 06:00

JELENLEGI MŰSOR

MANNA WORLD

00:00 06:00


A Liget-projekt menti meg Budapestet?

Written by on 2020.02.19.


A jövőbe leghatékonyabban a kultúrán keresztül lehet fektetni – a Liget-projekt fontosságáról beszélgettünk a Városliget Zrt. vezérigazgatójával.


A Városligetbe tervezett építkezések által nem csökkenni, hanem nőni fog a zöld területek száma, méghozzá 60-ról 65%-ra. Például bejárható zöldtetőt kap az új Néprajzi Múzeum, ahova ki lehet majd ülni egy pohár borral, a panorámát pedig a 6. és 7. kerület szolgáltatja. A tervezett építkezések egytől egyik jelenleg is burkolt felületeken jönnek majd létre. Így lehet elérni, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon, a Városliget pedig az egyik legnépszerű közösségi tér lesz, amikor elkészül. A Biodómot pedig biztosan látni fogja a közönség előbb vagy utóbb – ígérte Dr. Gyorgyevics Bendek. A Városliget Zrt. vezérigazgatójával ezekről a kérdésekről beszélgetett Prekopa Donát XYZ-ben.Az új épületek tehát burkolt felületekre, barna mezős területekre kerülnek majd. De olyan felületekről is beszélt, ahol például aszfalt van, viszont nincs szükség a felület jelenlegi méretére. Ilyen a 12 méter széles Olof Palme sétány, mely a felére fog csökkenni, így lehet a felújítással visszaadni a természetnek. Ezért lehetséges, hogy 5000 négyzetméter zöld terület kerül majd vissza a Városligetbe a Liget-projekt elkészültével.
Gyorgyevics szerint viszont a jövőbe való fektetés nem csak a zöldben rejlik. Elmondta, Budapest elvitathatatlanul gyönyörű, de jelenleg nincs olyan „attrakció”, ami megújul, ami újabb és újabb kínálatokat mutat, és ami miatt rendszeresen visszajárnak az emberek akár külföldről, akár Magyarországról. Többek között ezért tartja szükségesnek, hogy bizonyos múzeumok költözzenek és itt kapjanak új otthont. A megváltozott fogyasztói szokások miatt ma már nem az a kérdés, hogy a Nemzeti Galériába vagy a Nemzeti Múzeumba megy az ember, a múzeumok nem egymással versenyeznek. A kérdés az, hogy tudnak-e olyan élményt nyújtani, amilyet a digitális világ nyújt, ugyanis ma a kiállítóterek ezzel versenyeznek. Donátnak arra a kérdésére, hogy ez arculati szempontból hogyan érinti majd a több százéves építészeti múltra visszatekintő várost, azt mondta, hogy 12 fejlődő projekt közül mindössze kettő az, amiben nem magyar építészek működnek közre. Emellett két olyan épület is van a fejlesztések között, aminek a rekonstrukciója zaljik. Az egykori Közlekedési Múzeum, ahol a Magyar Innováció Háza fog helyet kapni, és a Városligeti Színház is eredeti, háború előtti formáját nyeri majd vissza. A vállalás, hogy régi épületeket újítanak meg, és csak olyan helyre hoznak létre új épületet, ahol korábban is burkolt felület volt. A Biodómmal kapcsolatban egyelőre annyit árult el, hogy a Biodóm, ugyan nem a Városliget Zrt. hatáskörébe tartozik és nem kormányzati, hanem fővárosi fejlesztés, az egyeztetések folyamatosan zajlanak. Ezzel együtt szeretné, ha ez a világszínvonalú fejlesztés mihamarabb elkészülne. A Liget Budapest Projekttel kapcsolatban viszont a kormány eltökélt, a folyamatban lévő beruházások tekintetében biztosan nem kell tartani félbemaradt építkezésektől, hiszen a Városliget Zrt. állami tulajdonú cég, ami kormányzati forrásból hajtja végre a fejlesztéseit.Reader's opinions

Leave a Reply