Mit tegyünk, ha elvesztettük a munkahelyünket? - Manna FM
MOST ADÁSBAN

Title

Artist

JELENLEGI MŰSOR

JELENLEGI MŰSOR


Mit tegyünk, ha elvesztettük a munkahelyünket?

Written by on 2020.04.27.

Munkaerő-piaci percek az iqom HR szakértőjével


Tóth Ferencet Argyelán Kriszta kérdezte:


Mi legyen az első reakció?
A szakértő, habár tudja, hogy nem könnyű, mégis azt tanácsolja, ne ijedjünk meg, próbáljuk a helyzetet higgadtan kezelni. Ebben sokat segíthet, ha megbeszéljük a dolgot a hozzánk közel állókkal.

Új állás kereséséhez pedig a munkaügyi központtól vagy a munkaerőközvetítő cégektől tudunk segítséget kérni. Az állás nélkül maradtak keressék bizalommal az iqom HR-t!

Kihez fordulhatunk támogatásért a helyzet feldolgozásához?
Előfordulat, hogy traumaként éljük meg a munkaviszony megszűnését, hiszen rengeteg változást hoz az életünkbe kezdve az anyagiaktól a napi rutinon át a kollégák elvesztéséig. Semmi gond nincs azzal, ha úgy érezzük, ezzel nem tudunk egyedül megbirkózni. Beszéljünk a háziorvosunkkal, aki be tud utalni pszichológushoz, de akár magunk is kereshetünk szakembert. Már az is nagy segítség lehet, ha csak meg tudjuk osztani a helyzetünket a hozzánk közel állókkal. A munkahely elvesztését  – főleg jelen körülmények között – pedig egyáltalán nem kell szégyellni.

Mennyit várjunk a kereséssel?
Ferenc felívta a figyelmünket, a gyorsaság nem egyenlő a kapkodással. Érdemes minél hamarabb cselekedni, főleg ott, ahol a kiesett bevétel nélkülözhetetlen. De igyekezzünk átgondolni a lehetőségeket. Olyan pozíciókat pályázzunk meg első sorban, amikre nagyobb az esélyünk a végzettség vagy a tapasztalat alapján.
A másik ok, amiért nem érdemes halogatni, hogy új munka után nézzünk, hogy a munkaadók is figyelik, mennyi a jelöltek munka nélkül töltött ideje.

Milyenek most az esélyek?
A mostani helyzet nehezebb, de nem lehetetlen, illetve szektoronként nagyon változó. Például back office vagy pénzügy területen szerzett tapasztalattal könnyebb elhelyezkedni jelenleg, turizmus vagy vendéglátásban dolgozóként nehezebb, de ott is vannak lehetőségek.
A szakértő tippje: Legyünk nyitottak és ne ijedjünk meg attól, ha valami újat kell tanulnunk.

Érdemes kivárni?
Ez a tartaléktól függ. Ha valakinek nélkülözhetetlen a kieső bevétel, akkor célszerű minél előbb elkezdeni keresni, de ha mindenképp a régi munkaterületünkre szeretnénk visszatérni és megengedhetjük magunknak, akkor akár várhatunk is. A szakértő elmondta, ha majd visszazökken az élet a régi kerékvágásba, biztosan lesznek olyan munkaadók, akik szeretnék visszavenni régi kollégáikat és olyan munkavállalók is, akik már elhelyezkedtek máshol és nem akarnak visszamenni.

A szakértő tippje: Ha szívesen dolgoznánk ismét a régi munkahelyünkön a korlátozások elmúltával, kérdezzük meg a (volt) főnökünket, mik a tervei, számol-e a régi csapattal!

Hogyan szerződjünk egy új helyen, ha szeretnénk majd visszatérni régi állásunkba?
Általában három, de olyan is van, hogy hat hónap próbaidővel köttetnek a munkaszerződések.  Ez idő alatt a megállapodást bármelyik fél egyoldalúan felbonthatja. A próbaidő leteltével a határozatlan idejű munkaszerződés az, ami könnyebben lehetővé teszi a váltást, a határozott idejű szerződés esetében ugyanis a próbaidő végeztével a kontraktusban foglalt időt ki kell tölteni.Aranytanács az iqom HR szakértőjétől:  A mostani vírushelyzetben különösen fontos, hogy ne szűnjön meg az egészségbiztosításunk! Ez a munkaviszony megszűnését követően 15 napi érvényes még. Ha ez után nem keletkezik új jogviszony, ami lehet akár másik munkahely, akár munkanélküli státusz, magunknak kell befizetni a járulék 7710 Ft-os összegét.

Emellett olyan kérdésekről beszélgettek még Krisztával, hogy van-e különbség a férfiak és a nők reakciói közt a munkahely elvesztése kapcsán vagy van-e jellemző abban, hogy a cégek kit bocsátanak el.


Ha kíváncsi vagy a többi tanácsra is, hallgasd meg a teljes beszélgetést!


Reader's opinions

Leave a Reply