Startup versenyt indít a KINCS Smart Family Centrum - Manna FM
MOST ADÁSBAN

Title

Artist

JELENLEGI MŰSOR

MANNA WORLD

21:00 22:00

JELENLEGI MŰSOR

MANNA WORLD

21:00 22:00


Startup versenyt indít a KINCS Smart Family Centrum

Written by on 2021.05.17.

Nemzetközi szinten is egyedülálló kezdeményezésként Családügyi Innovációs Központot nyitott a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) május 15-én, a Családok Nemzetközi Napján. A KINCS Smart Family Centrum gazdasági és társadalmi szervezetekkel együttműködve azon dolgozik majd, hogy minél több értékes, a családokat támogató innovatív, okos megoldás jöjjön létre Magyarországon. Egyúttal pedig a családok életét megkönnyítő, jólétüket és jóllétüket segítő startupok számára hirdeti meg a KINCS Smart Family Nagydíj 2021 pályázatot. A KINCS Smart Family Centrum hat kategóriában keresi a leginnovatívabb startupokat. A 6 millió forint összdíjazású versenyre augusztus 15-éig lehet jelentkezni. A legjobb pályázatokat neves szakmai zsűri választja ki.

Az élet szinte minden területén figyelmet kapott már az innováció, ezért a magyar családok életében is alapvető fontosságú, hogy elérhetőek és hozzáférhetők legyenek a modern, okos megoldások. A KINCS Smart Family Centrum célja egy olyan platform létrehozása, amely támogatja és katalizálja a családok életét kényelmesebbé tevő megoldásokat. A magyar startup vállalkozások okos megoldásainak támogatásával, a KINCS Smart Family Nagydíj 2021 startup verseny hozzájárulásával nagyobb teret nyerhet az innováció a családok életében.

A pályázó startupok hat kategóriában indulhatnak:

  1. Társadalmi és közösségi innovációk a családi kapcsolatokért
  2. E-egészség – új orvosi technológiák a családok egészségének megőrzése érdekében
  3. A jövő oktatása – modern oktatási technológiák a különböző generációk számára
  4. Okos családi otthonok
  5. Családi kassza – pénzügyi tudatosság a családban
  6. Zene és kreatív megoldások a családnak – szórakozási és fejlődési lehetőségek az együtt töltött minőségi időben

A beérkező pályázatokat szakmai zsűri értékeli majd, amelynek tagjai: Novák Katalin, családokért felelős miniszter; Béres Marcell, a Béres Gyógyszergyár Zrt. innovációs és portfóliómenedzsment igazgatója; Böszörményi Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója, a Design Terminal vezetője; Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója; Jörg Bauer, a Tungsram Csoport elnök-vezérigazgatója; Prof. Dr. Aczél Petra, a Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpont senior kutatója, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora és Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója és Fűrész Tünde, a KINCS elnöke.

A pályázaton a legjobb női vállalkozó különdíjban részesül, valamint a döntőbe jutó startupok a 6 millió Ft keretösszegű díjazáson túl PR- és kommunikációs lehetőséget kapnak.

A versenyre 2021. augusztus 15-ig lehet jelentkezni, az eredményhirdetés pedig várhatóan 2021. november 18-án lesz a Smart Family Fesztiválon. A KINCS Smart Family Nagydíj 2021 startup verseny minden részlete, a pontos versenykiírással, időpontokkal, fordulókkal, a kategóriák megnevezésével és a díjazás rendszerével a www.smartfamily.hu honlapon megtalálható.

Jó példák a startupok világából:

Darts Matek (https://dartsmatek.hu/)

A darts kétségkívül a játékosok fejszámolási tudását fejleszti. Ez adta az ötletet, a darts bajnok és matek tanár Székely Pálnak, a cég alapítójának, hogy kidolgozzon egy olyan programot, amely a darts bevonásával segíti az alapvető matematikai műveletek megtanulását.

A Darts Matek egy olyan egyedülálló, innovatív digitális oktatási szoftver, amely lehetőséget biztosít a matematikai alapok élményalapú, játékos módon történő elsajátítására, gyakorlására a népszerű és izgalmas sport segítségével.

e-Fásli (https://e-fasli.hu/?la=hu)

Szegedi Melinda innovációjának valódi haszna lehet az orvoslásban, sok beteg gyógyulását segítheti a fiatal lány okostalálmánya.

A termoelektronikai készülék biológiai elv szerint fűti, illetve hűti a problémás bőrfelületet. Különböző bőrbetegségek, bőr alatti elváltozások, fekélyek gyógyítását segíti. Az e-Fásli egy tápon keresztül kapja az elektromosságot, a soros port pedig a géppel kommunikál, amin be lehet állítani a kívánt hőmérsékletet. A készülék agya egy mikrokontroller, a hűtést és a fűtést pedig egy thermoelectronic cooler névre hallgató készülék biztosítja. Egy hővezető lapot kell elképzelni, ami gyurmához hasonlító anyagból készült, amit processzorok hűtésénél, illetve hőkiegyenlítésénél szoktak használni.

A 2017-es 32. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Versenyen az akkor még gimnazista diáklány találmányát több mint ötszáz pályamű közül találták a legjobbnak.

gyerekkel.com (https://gyerekkel.com/)

A gyerekkel.com egy gyermekbarát hely- és élményprogram-kereső platform, amely segít a szülőknek, hogy különböző szűrők segítségével gyorsabban és egyszerűbben találjanak olyan helyeket vagy programot, ami élményt és kényelmet nyújt az egész családnak. Az applikáció lehetővé teszi, hogy a szülők pl. egy nyaralás során is rátaláljanak a közelben lévő játszósarokkal vagy pelenkázóval rendelkező éttermekre, játszóházakra és játszóterekre, illetve értesülhetnek a közelgő koncertekről, bábszínházi előadásokról és más gyermekprogramokról is. A látogatók fényképes értékelésükkel interaktívan segíthetik a többi szülőt a döntésben.

Végtagmentő Applikáció (https://www.vegtagmento.hu/)

A Végtagmentő Applikáció diabétesszel és vénás megbetegedéssel élők kezelésére, a cukorbetegség szövődményeinek megelőzésre készült ingyenesen letölthető applikáció. Az orvosi oldalon kezelési javaslatokat, kötözési és receptfelírási segédletet találunk, az érintettek és családtagjaik számára készült felület pedig a mindennapi életet hivatott segíteni gyógyeszköz keresővel, szakember listával, táplálkozási tanácsokkal. A Végtagmentő Applikáció egyik célja, hogy a diabétesz következtében kialakult diabéteszes láb helyes kezelésével elkerülhessük a végtagi amputációt és megmentsük a végtagot.

Xeropan (https://www.xeropan.com)

AlGharawi Attila a Xeropan International Kft. ügyvezetője és társalapítója, 1 millió ember nyelvtanára.

A Xeropan applikáció a legmodernebb pedagógiai eszközöket használva 15 nyelven tanít angolul (2021 szeptemberétől már spanyol, francia és német nyelven is). Különlegessége, hogy egy izgalmas történet keretein belül valósítja meg a tanítást, teletűzdelve érdekes videókkal és részletes nyelvtan magyarázatokkal. Mesterséges intelligenciával rendelkező chatbotjaival eközben a tanulók magabiztosan gyakorolhatják a beszélgetést. A Xeropan Classroom platform pedig lehetőséget teremt tanárok számára a technológia integrálására az osztályteremben is, ezzel személyre szabottabbá és élvezetesebbé téve a nyelvtanulást iskolai környezetben.

További információ: sajto@koppmariaintezet.hu, www.smartfamily.hu.


Reader's opinions

Leave a Reply