Nagy pofon a gazdaságnak is a koronavírus - Manna FM
MOST ADÁSBAN

Title

Artist

JELENLEGI MŰSOR

JELENLEGI MŰSOR


Nagy pofon a gazdaságnak is a koronavírus

Written by on 2020.03.11.

Kormányzati segítséget ígért a miniszterelnök a koronavírus miatt veszteségeket szenvedő ágazatoknak. Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fórumán azt mondta: gazdaságvédelmi akciótervet kell meghirdetni, és várhatóan az idei és a jövő évi költségvetést is újra kell tervezni. Az Európai Unió tagországainak vezetői is befektetési alapot hoznak létre a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére. A 25 milliárd eurós alaphoz az uniós bizottság 7,5 milliárd eurót szabadít fel.

A WizzAirnél már megkezdődött a leépítés- írja a 24.hu. Legkevesebb húsz százalékkal csökkenti kapacitását és több szakterületen is leépítést jelentett be dolgozóinak a Wizzair a koronavírus-járvány miatt.

A szállodaiparban a 40-50 százalékos foglaláslemondás sem ritka. Nem csak a kínai, hanem az európai vendégek is elmaradnak, jó eredmény lesz, ha nullszaldóra ki tudnak jönni az ágazat szereplői.

Minden korábbinál pesszimistább forgatókönyvet vázolt a pénzügyminiszter. Varga Mihály egy rádióinterjúban arról beszélt: ugyan 2020-ra eddig 4 százalékos GDP-növekedést várt a kormány, de ebből akár 0,3 százalékos visszaesés is lehet a vírushelyzet miatt. Azt is mondta, hogy a gazdaságvédelmi csomag bejelentésével a kormány megvárja a járvány gazdasági hatásait.

Korábban szintén a pénzügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakossági hitelek visszafizetésénél is gondot okozhat a járvány. Új hitel felvételénél pedig kifejezetten nagy óvatosságot kért Varga Mihály.


Reader's opinions

Leave a Reply