Miniszterelnök: húsvét környékén merülhet fel először a nyitás kérdése - Manna FM
MOST ADÁSBAN

Title

Artist

JELENLEGI MŰSOR

BUDAPEST UPDATE

06:00 07:00

JELENLEGI MŰSOR

BUDAPEST UPDATE

06:00 07:00


Miniszterelnök: húsvét környékén merülhet fel először a nyitás kérdése

Written by on 2021.01.29.

Jövő héten indulhat a regisztráción alapuló tömeges oltás mondta a miniszterelnök a közrádióban. Orbán Viktor arról beszélt, hogy minden a vakcinán múlik, az átoltottság függvényében lehet enyhíteni a korlátozásokon. Azt kérte, hogy mindenki regisztráljon és oltassa be magát, eddig mintegy kétmillióan tették ezt meg. Mint mondta ő a kínai vakcinát fogja választani. Úgy látja, hogy a kínai vakcina beszerzésére nagy esély van. Csak uniós vakcinával 880 ezer embert lehet március végéig beoltani, a kínai oltóanyag  megduplázhatja ezt a számot. 

A friss járványügyi adatokat is elmondta, eszerint 83 újabb áldozata van a járványnak idehaza, több mint 1400 az új fertőzöttek száma. Kórházban több mint 3600-an vannak és 258 ember van lélegeztetőgépen.

A kormányfő arról is beszélt, hogy nem éri meg kinyitni a vendéglátóhelyeket, mert a szabálysértő helyeket akár egy évre is bezárhatja a hatóság, a bírság pedig plusz teherként akár egymillió forint is lehet. 

A miniszterelnök szavai alapján húsvét körül, tehát április elején nyithat az ország, erről március közepén lehet diskurzust folytatni. 

Mától oltják az időseket és az olimpikonokat – legalábbis a nyári és a téli olimpiára készülő sportolókat. A Magyar Olimpiai Bizottság közölte, hogy elsőként tízen kapják meg a vakcinát, köztük a dél-afrikai edzőtáborba utazó kajakválogatott keretének tagjai. Az oltóanyag a Moderna lesz. A teljes sportolói oltási lista 868 fős. 

Az egyetemeken lesz a következő évek legnagyobb beruházása, 1500 milliárd forintot fektet a kormány az unióval közösen a felsőoktatásba – ezt szintén a miniszterelnök mondta. Orbán Viktor úgy fogalmazott, ez történelmi esély és arra biztatta az egyetemeket, hogy mint fogalmazott fontolják meg a modellváltást, mert szerinte ezt a pénzt csak így lehet hatékonyan elkölteni. 


Reader's opinions

Leave a Reply