Minden, amit az oltásokról szerda reggel tudunk - Manna FM
MOST ADÁSBAN

Title

Artist

JELENLEGI MŰSOR

MANNA WORLD

21:00 22:00

JELENLEGI MŰSOR

MANNA WORLD

21:00 22:00


Minden, amit az oltásokról szerda reggel tudunk

Written by on 2021.02.03.

Holnap kezdődik a regisztrált legidősebbek koronavírus elleni oltása. A 89 év felüliek a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon kaphatják meg a vakcinát. A vasárnap érkezett Moderna vakcinájával a praxisok legidősebb pácienseit, összesen 10 ezer 800 embert oltanak be. Ugyancsak csütörtökön kezdődik mintegy 30 ezer idős ember oltása a Pfizer vakcinájával. A háziorvosoknak kell kiválasztaniuk 6-6 idős embert, ők oltópontokon kaphatják meg a vakcinát. Közben megérkezett Magyarországra az első 40 ezer ampulla orosz oltóanyag. A Szputnyik V-ből kétmillió adagot három hónap alatt szállít le a cég.

Magyarországon jelenleg ötféle vakcinával lehet oltani, és összesen 19,7 millió adag oltást kötöttek le – közölte az országos tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta: az úgynevezett nyugati vakcinákon túl Oroszországból 1 millió ember oltására elegendő Szputnyik-V vakcina, míg Kínából 2 és fél millió ember oltására elegendő Sinopharm oltóanyag érkezik különböző tételekben.

Nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani az orvosi kamara az orosz és a kínai oltást, amíg nem látta a dokumentációját – közölte a szervezet. MInt írják, levélben fordultak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez, amelyben arra kérik az engedélyező hatóságot, hogy legyen nyilvános az engedélyezési dokumentáció.

Közben a világ egyik legismertebb orvosi szaklapja, a Lancet azt írja, hogy biztonságos és több mint 90 százalékban hatásos az orosz vakcina. A szaklapban a Szputnyik harmadik tesztelési fázisából származó dokumentációja, 20 ezer résztvevő eredményeinek értékelése is olvasható, amely alapján 60 év felett is ajánlják a szert koronavírus ellen.


Reader's opinions

Leave a Reply