Koronavírus-összefoglaló tíz órakor - Manna FM
MOST ADÁSBAN

Title

Artist

JELENLEGI MŰSOR

MANNA WORLD

21:00 22:00

JELENLEGI MŰSOR

MANNA WORLD

21:00 22:00


Koronavírus-összefoglaló tíz órakor

Written by on 2020.03.16.

Hét újabb beteget jelentett reggel a kormányzati tájékoztató oldal, a koronavirus.gov.hu, ezzel 39-re nőtt a betegek száma. A karantén alatt lévők száma csökkent. A hétvégén meghalt egy koronavírussal fertőzött idős férfi, ő az első áldozata a vírusnak. 

Önkénteseket toboroznak az egészségügyi ellátásba. A korábbi intézkedés alapján úgy kell megszervezni az egészségügyi ellátást, hogy 65 év feletti egészségügyi dolgozó ne találkozzon közvetlenül a betegekkel, és a kollégáikkal is csak telefonon konzultáljon. Az emiatt kieső orvosokat és szakdolgozókat pótolnák 18 és 49 év közöttiekkel, akik kik közép- vagy felsőfokú egészségügyi képzésben vesznek részt, esetleg orvos-, fogorvos-, gyógyszerésztan-hallgatók. Rezidensek és szakorvosjelöltek is mehetnek.

Bezártak az iskolák és sok helyen az óvoda és a bölcsőde sem nyit ki. A járvány miatt az állami fogorvosok csak a sürgős eseteket látják el, a nem sürgős műtéteket elhalasztják. Az állami tiszti-főgyógyszerész szerint nem fenyeget gyógyszerhiány, nem kell felvásárlásba kezdeni. 

Elővizsgálati pontot működtet a budapesti Honvédkórház, a koronavírus járvány veszélye miatt. A Róbert Károly körúti székhelyen kizárólag az EZEN történő áthaladás után lehet igénybe venni minden járó- és fekvőbeteg ellátást. Az elővizsgálat lázmérésből és kérdőív kitöltéséből áll. Arra kérik az előjegyzett időponttal rendelkező betegeket, hogy a megadott időpontnál fél órával korábban érkezzenek.

Fertőtlenítik a vasúti és HÉV-szerelvényeket. Mától a budapesti elővárosi közlekedésben érintett járműveken kezdik a munkát. Úgynevezett záró fertőtlenítést fognak végezni, amely baktérium-, vírus- és gombaellenes védelmet jelent. Mától a legnagyobb budapesti és vidéki pályaudvarokon kézfertőtlenítő lehetőséget biztosítanak az utasoknak.

Európa-szerte rendkívüli intézkedéseket hoztak az elmúlt napokban. Csehországban vesztegzárat rendeltek el, Ausztriában betiltották az 5 főnél nagyobb összejöveteleket, és holnaptól az éttermeknek is be kell zárniuk. Olaszország lassan egy hete karantén alatt van. Spanyolországban és Szerbiában szükségállapotot hirdettek a járvány megfékezése érdekében. Németország lezárta a határait, Ukrajna pedig estétől zárja le a közúti határátkelőhelyeket. Április 3-ig nem léphetnek be külföldiek az országba. Horvátország, Szlovénia és Ukrajna felfüggeszti a vasútforgalmat is Magyarországgal.

Olaszországban csúcson van a járvány, egy nap alatt 368-cal emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma. Eddig már több mint 1800-an haltak bele a betegségbe, a fertőzöttek száma pedig megközelíti a 25 ezret. A kórházban kezeltek tíz százalékát ápolják intenzív osztályon.

Közben lassul a koronavírus-járvány terjedése Kínában. 24 óra alatt mindössze 16 új koronavírusos megbetegedést jelentettek. A hatóságok figyelme most egyre inkább arra irányul, hogy a külföldről érkezők ne hurcolják vissza a vírust az országba.


Reader's opinions

Leave a Reply