Járvány: a korábbi fertőzési hullám megjelent a lélegeztettek számának növekedésében - Manna FM
MOST ADÁSBAN

Title

Artist

JELENLEGI MŰSOR

KANAPÉ

15:00 18:00

JELENLEGI MŰSOR

KANAPÉ

15:00 18:00


Járvány: a korábbi fertőzési hullám megjelent a lélegeztettek számának növekedésében

Written by on 2022.02.09.

Megint száz fölött van az áldozatok száma, és majdnem 14 ezer fertőzést azonosítottak egy nap alatt. Megugrott lélegztetettek száma is, egy nap alatt majdnem húszan kerültek gépre. A kórházban ápoltak száma azonban így is csökkent keddre. Az is jól látszik, hogy ha szükséges regisztrálni és időpontot foglalni, akkor minimális az érdeklődés az első adag vakcinára, ezer alatt van a beadott adagok száma. Közben megérkezett az újabb szállítmány a gyerekeknek kifejlesztett Pfizer-vakcinából, ezúttal 36 ezer adag.

Mostantól benzinkúton, drogériában és más kiskereskedelmi láncoknál is lehetőség van gyorstesztet árusítani – derül ki a Magyar Közlönyből. A koronavírus-fertőzést kimutató tesztek ára idehaza elég magas a környező országokhoz képest, a versenyhelyzettől azt várja a kormány, hogy csökkennek az árak. A rendelet a veszélyhelyzet végével hatályát veszti.

Közben a Neumann Labs diagnosztikai laborja épp arra hívja fel a figylemet, hogy az antigén gyorstesztek előtt láthatatlan maradhat az omikron, illetve annak egyik variánsa. A magyar cég szerint csak a hagyományos PCR-teszt mutatja ki nagy pontossággal a BA.2-es alvariánst is. Vagyis gyorsteszttel kaphatunk fals negatív eredményt.

Jelentősen megnövekedett az öngyilkossági kísérletek száma a járvány idején – mondta el az RTL.hu-nak a Magyar Orvosi Kamara Pszichiátriai Csoportjának vezetője. Dr. Lázár András Bence szerint ennek oka, hogy a lezárások komoly mentális és lelki megterhelést jelentenek, és sokan nem jutnak pszichiátriai segítséghez. Az orvos aggasztónak látja, hogy főleg a serdülő korosztályt viselték meg a karantén hatásai: a 15-19 éves korosztályban rendkívül megsokasodtak a depresszív tünetek 2020 eleje óta. Válsághelyzetekben nő az alkoholfogyasztás, ami magával húzza az öngyilkossági kísérletek számát is. 

(Lakatos Péter, MannaFM)


Reader's opinions

Leave a Reply