Enged a kormány Brüsszelnek, az uniós pénzért megy a hajsza - Manna FM
MOST ADÁSBAN

Title

Artist

JELENLEGI MŰSOR

MANNA WORLD

00:00 06:00

JELENLEGI MŰSOR

MANNA WORLD

00:00 06:00


Enged a kormány Brüsszelnek, az uniós pénzért megy a hajsza

Written by on 2022.07.08.

Több ponton is enged az Európai Bizottság követeléseinek a kormány, hogy hozzájusson az uniós helyreállítási alap pénzeihez. A magyar kormány által a megegyezésre tett javaslatok érintették egyebek mellett a közbeszerzéseket, a korrupciós büntetőügyeket, továbbá, hogy az uniós pénzek jelentős részét az energiafüggetlenségre kell fordítani – derült ki a kormányinfón.
A miniszterelnök később egyenesen úgy fogalmazott, hogy az Európai Unióval való megállapodás elől minden szakmai akadály elhárult. Orbán Viktor az agrárszektor rendezvényén azt mondta, hogy tudtak tenni olyan javaslatot, amely megfelel az EU igényeinek.
Az Európai Bizottság ugyanakkor egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a bejelentést, annyit közöltek, hogy a jogszabály szerint folytatják a magyar helyreállítási és rugalmassági terv értékelését.
A helyreállítási alapba tett pénz felhasználását jogállamisági elvekhez kötötték az unióban és minél későbbre csúszik a megállapodás, annál kevesebb pénzt lehet felvenni az eredeti összegből.

A gázár és a háború miatt szenved a forint, ez mozgatja az árfolyamokat – közölte a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Gulyás Gergely szerint háborús infláció van, a piacokon vagy a forint árfolyamán látszó nehézségek ellenére a magyar gazdaság alapjai stabilak és erősek.

Ugyanakkor a forint az elmúlt napokban sorra döntötte a negatív rekordokat, bőven 415 forint fölött is kereskedtek már az euroval és ezen az is csak órákig segített, hogy a jegybank hirtelen nagy mértékű kamatemelésre szánta el magát. A forint árfolyama akkor tért magához, amikor az uniós pénzek lehetséges érkezéséről beszélt a miniszter és később a miniszterelnök is.

(Lakatos Péter, MannaFM)


Reader's opinions

Leave a Reply