Drágább lesz a sonka húsvétkor
Written by Manna Admin on 2021.03.19.
Drágulnak a húsok, nehéz és bizonytalan a húsipar éve az ágazati szövetség elnöke szerint. A húsipar teljesítményére nemcsak a koronavírus-járvány, hanem az afrikai sertéspestis, továbbá a szállodaipar és vendéglátó szektor időszakos kiesése is kedvezőtlen hatással van. Éder Tamás arról is beszélt, hogy az elmúlt fél évben 50-70 százalékkal drágultak a takarmánygabonák, emellett a vírus elleni védekezés is jelentős költségnövekedést jelent, amit csak áremeléssel tudnak kompenzálni.
Korábban itt a Manna FM-en is elmondtuk, hogy a gabona árának növekedése miatt a pékáru is nagyot drágul, illetve az infláció is erősen felfelé hajtja az élelmiszerárakat. Egy átlagos magyar háztartás arányosan sokat többet költ élelmiszerre a bevételeiből, mint az unió többi országában, majdnem a fizetés negyedét az élelmiszer viszi el, miközben az unióban csupán 16 százalékát. A trendek is fordítottak: mi egyre többet, egy nyugati polgár pedig egyre kevesebbet kell, hogy élelmiszerre fordítson.